Gyógyuljunk Okosan! Nyugati orvoslás, természetgyógyászat, kineziológia

Gyógyuljunk okosan!
Írta Virág Dorka, a Gyógyuljunk Okosan c. cikkében, melyhez a természetgyógyászat és kineziológia tárgyában szakértői segítséget adtam megjelent a 100 módszer 2012. februári számában

Fő az egészség – ezt szinte minden ember igyekszik szem előtt tartani. A legnagyobb odafigyelés ellenére azonban mindannyiunk életében előfordulhatnak megbetegedések, testi-lelki problémák, melyeket szeretnénk mielőbb megoldani. De hogyan?

Mindannyian máshogy állunk testünkhöz, annak jelzéseihez, így az egészséges és a beteg állapothoz is, mindannyiunknak más dolgok fontosak, ha saját egészségi állapotunkról van szó. Van, aki már a legenyhébb fejfájás, vagy egyetlen köhintés miatt szakemberhez fordul, és van, aki képes lábon kihordani egy tüdőgyulladást. Persze egyik megoldás sem ideális, de mindannyian jobban tesszük, ha odafigyelünk magunkra, és probléma esetén a megfelelő pillanatban szakember segítségét vesszük igénybe.

Ki segíthet rajtunk?

Ha gyógyulásról és egészségmegőrzésről van szó, nagy a szakember-kínálat, hiszen – a teljesség igénye nélkül – a hagyományos orvosi segítség mellett természetgyógyász, kineziológus, homeopátiás orvos, kínai orvos szolgálatait is igénybe vehetjük. Leggyakrabban háziorvoshoz és szakorvoshoz, ha nincs megoldás, természetgyógyászhoz fordulunk, fordulunk, melynek egyik ága, a kineziológia is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Mindegyik szakember más-más képzési folyamaton megy keresztül, amely végén megkezdhetik a gyógyítási folyamatot.

A szakorvosok hosszú képzési sorozat végén, orvosi diplomával a kezükben kezdhetik meg a gyógyítást: 6 éves egyetemi alapképzés, 2 év rezidensképzés a választott szakterületen, 3-5 év gyakornoki státusz és szakvizsga után lesznek szakorvosok. Általános orvosi ismeretei minden végzett orvosnak vannak, azonban ahhoz, hogy egy-egy területet a lehető legjobban átlássanak, és képesek legyenek gyógyítani a betegségeket szakosodniuk kell. Emiatt az általános szakemberként dolgozó háziorvos különböző problémáinkkal szakorvosi rendelésre küld minket.

A természetgyógyászok három szintű képzés során sajátíthatják el a szükséges ismereteket, először egy általános egészségügyi, majd egy természetgyógyászati alapmodult végeznek el, mely végén természetgyógyász vizsgát tesznek, majd célirányos további képzéseken vesznek részt, például reflexológiát, fülakupunktúrát, mozgás-, masszázsterápiát tanulhatnak, illetve a kineziológiát is ilyen továbbképzésen vehetik fel szakterületeik közé. A homeopátia és a hagyományos kínai képzés, az akupunktúra orvosi diplomához kötött alternatív képzés, ami már az egyetemeken is választható – mondja Dr. Flórián Sándor belgyógyász, akupunktőr, homeopata szakorvos.

A kineziológia önálló természetgyógyászati szakterület. Megelőző egészségügyi és természetgyógyászati alapmodulokban szerzett sikeres vizsgával és az ezeket követő, Egészségügyi Továbbképző Intézetben szerzett szakvizsga után végezhető a kineziológusi tevékenység a megfelelő működési engedély megszerzése után. A természetgyógyász kineziológus képzés mellett lehetőség van tanácsadó kineziológus tanfolyam elvégzésére is, a különböző módszerek elsajátítása után pedig tanácsadó vizsgát téve végezhető a személyi tanácsadás. – ismerteti Pozsgai Nikoletta természetgyógyász kineziológus, TEK (Transzgenerációs Epigenetikus  Kineziológia) oktató, életmód tanácsadó- és terapeuta, önmegvalósítás specialista.

Gyógyulnánk, de hogyan?

Dr. Flórián Sándor tapasztalata alapján az emberek nem az ideális sorrendben látogatják a rendeléseket. Először maguk próbálják kezelni a problémájukat, ha az elhatalmasodott, akkor fordulnak szakorvoshoz. A természetgyógyász segítségét csak azután veszik igénybe, miután úgy tapasztalják, a hagyományos orvoslás nem képes kezelni betegségüket. A szakértő úgy látja, a folyamat normál esetben fordított lenne: a természetgyógyászat elsősorban a megelőzéshez nyújt segítséget, tehát segít a szervezet épségének és ideális állapotának fenntartásában, a betegségek megelőzésében. Természetesen képes a gyógyításra is, ez igazolja létjogosultságát, hiszen manapság főként krónikus, illetve gyógyíthatatlannak tartott betegségekkel, a hagyományos orvoslás által megoldatlan gondokkal keresik fel a természetgyógyászokat. Dr. Flórián úgy véli, a természetgyógyászat sikerét annak holisztikus szemlélete adja, és az, hogy a betegség miértjét keresi – ezzel szemben a hagyományos orvoslás inkább a tünetekre és azok megszüntetésére koncentrál, mintsem hogy az okokat kiderítse.

A kineziológia a természetgyógyászathoz tartozó alternatív és komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű holisztikus módszer, célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának aktivizálásával. – mondja Pozsgai Nikoletta. A módszer hatékonyan befolyásolja a test energia-áramlását, az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja öngyógyító mechanizmusát. A kineziológus segít az életmód, életvitel, életszemlélet megújításában, a testi-lelki-érzelmi egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben és gyógyításban, a rehabilitációban, és a jobb élet elérésében. A kezelés során a kineziológus stresszoldást végez, hogy a szervezet öngyógyító mechanizmusa beindulhasson. Nem a tüneteket, hanem az okokat tárja fel, az életben előforduló múltbéli traumákat keresi, melyek betegségeket okozhatnak. A gyógyulás érdekében a blokkok oldása szükséges, hogy visszaálljon a fizikai, energetikai és lelki egyensúly. – vázolja a szakértő. A kineziológiai kezelés alapja a biofeedback-re épülő, tudományosan bizonyított izom reakció vizsgálat, ezzel tárják fel a hátteret, kitesztelik a szükséges korrekciókat, majd az oldás végén a megerősítő gyakorlatokat. Az izomteszt tehát az eszköz, amivel információt gyűjt az izom-tónus változását vizsgáló kineziológus.

Így gyógyítanak ők

Hagyományos orvoslás – Szakértő: Dr. Flórián Sándor belgyógyász, akupunktőr, homeopata szakorvos
Természetgyógyászat – Szakértő: Dr. Flórián Sándor belgyógyász, akupunktőr, homeopata szakorvos
Kineziológia – Szakértő: Pozsgai Nikoletta természetgyógyász kineziológus, TEK tanácsadó és oktató, életmód tanácsadó-és terapeuta

Allergiás panaszok
HO: Allergiateszt, allergiavizsgálat után allergiaellenes szert írnak fel a páciensnek, amelyet a meghatározott adagolás szerint kell szednie. Javaslat lehet még az allergén kerülése, pl. parlagfű irtása, az allergénszegény területre való elutazás is, ám ez általában nem megoldható a betegek részéről.
TGY: Megkeresik a probléma fizikai és lelki okait, majd az annak megfelelő módon, diétával, méregtelenítéssel, pszichoterápiával, autogén tréninggel, illetve energetikai szinten célzott módszerrel, homeopátiával, biorezonanciával, akupunktúrával, reflexológiával kezelik.
KIN: A rejtett allergiák, táplálék-, és egyéb érzékenységeket külön tesztelik, speciális oldási menetekkel és korrekciós készlettel oldják az allergiás panaszok mögötti érzelmi blokkokat, felszabadítva az érintett blokkolt energiapályákat. Az energiarendszer helyreállítása és a generációs háttér feltérképezése, allergia mintázatainak oldása gyakori teendő.

Emésztési problémák, gyomor- és bélproblémák, puffadás, székrekedés
HO: A gasztroenterológus laborvizsgálatot, hasi ultrahangot, gyomor- és/vagy béltükrözéses vizsgálatot kér, majd tüneti terápiát alkalmaz. Az olyan betegségek, mint a lisztérzékenység vagy a tejcukorérzékenység szigorú diétát igényelnek, ezeket az antitest- és a laborvizsgálatok elvégzése után kell betartania a betegnek, a tünetmentesség érdekében gyakorlatilag élete végéig.
TGY: Elsőként a probléma gyökerét keresik, energetikai állapotfelméréssel, biorezonanciával kimutatják az esetleges kórokozót, gombát, parazitát, kóros baktériumokat a szervezetben, kimutatják az allergéneket, valamint felmérik a bélflóra állapotát. Ezután a természetgyógyászat módszereinek valamelyikével – egyénre szabva – kezelik a problémát, diétát, bélflóra-helyreállítást alkalmaznak. Megszüntetik a gyulladást, helyreállítják a szervezet egyensúlyát, az öngyógyító folyamatokat. A fizikai okok mellett a lelki okok vizsgálata és kezelése is zajlik.
KIN: Speciális oldási menettel és korrekciós készlettel oldják az emésztési zavarok mögött álló érzelmi stresszt – a panaszok mögött érzelmi szinten gyakran áll negatív énkép, önértékelési probléma, elengedési nehézségek, illetve veszteségtől való félelem, melyek korábbi traumák eredményeiként rögzültek. A metabolikus kineziológiát alkalmazva optimális étrendet is összeállítanak a páciensnek. Ugyanez a menete a lisztérzékenység és a tejcukorérzékenység kezelésének is.

Nőgyógyászati panaszok (meddőség, mióma, gyulladások, HPV)
HO: A nőgyógyászok kórokózókat, fertőzéseket keresnek, ennek érdekében kenetet vesznek, ebből tenyésztést végeznek, majd a problémát célzottan, gyógyszerekkel kezelik. A cisztákat, daganatokat, miómákat műtéti úton kezelik. Javasolt a rendszeres rákszűrés, illetve HPV ellen már oltás is kérhető.
TGY: A szervezetet holisztikusan, a testi-lelki okokat egyaránt vizsgálják, hogy feltárják a probléma gyökerét. Méregtelenítéssel, immunerősítéssel erősítik és készítik fel a női szervezetet az őt érő változásokra. Fontos a lelki felkészítés a női szerepekre, mert sok problémának a szorongás és a női szerep válsága az oka. Az immunrendszer erősítésével érik el, hogy a fertőzések ne térjenek vissza, rendezik a flórát, energetikai egyensúlyt állítanak be.
KIN: Szakorvos által diagnosztizált háttér után kezdik meg a kezelést. A panaszok mögött gyakran áll negatív énkép, önértékelési probléma, a nőiség elfogadásának hiánya, gyermekkori vagy fiatalkori abúzus, előfordulnak negatív pszichés élmények, generációs mintázatok (a női vérvonalra jellemző negatív asszonyi sorsok, gyermekvesztések, párkapcsolati traumák).  Fontos  a kezelőorvossal való konzultáció!

Bőrproblémák (pattanás, ekcéma, pikkelysömör, gyulladások)
HO: A szerteágazó okok vizsgálatára általában nincs lehetőség, ennek hiányában elfedő, elnyomó terápia történik. Gyakran szükség van erős hatású szteroidok alkalmazására – ezt a páciensek egy része visszautasítja, így valódi megoldás ritkán születik.
TGY: Állapotfelmérés és góckutatás a kezdő lépés, hogy kiderüljön, hol van a gond a szervezetben – általában kórokozók, allergia vagy toxin okozza a bőrproblémákat a lelki okok mellett. Méregtelenítéssel, antioxidánsok bevitelével tisztítható a szervezet, erősíthető az immunrendszer, így a szervezet képes leküzdeni a problémákat.
KIN: A bőrpanaszok mögött gyakran áll negatív énkép, önértékelési probléma, az önelfogadás hiánya, és a külvilággal való kapcsolattartás konfliktusai. Az érzelmi stresszoldás mellett szükséges lehet a blokkoldás, énkép fejlesztés, kommunikációs készségfejlesztés, esetleg életmód-váltás is.

Vérnyomásproblémák, szív- és érrendszeri panaszok
HO: A kardiológiai panaszoknak sok okuk lehet, a valódit nehéz kimutatni. Általában laborvizsgálattal kezdődik a kezelés, műszeres vizsgálatok (ultrahang, terhelés, holter, stb.) után gyógyszerekkel igyekeznek javítani a páciens állapotát. Gyakran előfordul gyógyszercsere, amikor a nem megfelelő gyógyszer helyett másikat alkalmaznak, amelyeket élethosszig kell szedni, de műtétekre is sor kerülhet.
TGY: Ezek a betegségek valaminek a következményei, így az okok feltárása az első lépés: mind a fizikai, mind a lelki okokat vizsgálják, majd ennek megfelelő kezelést alkalmaznak. Fontos a méregtelenítés, hogy az érfalak, a máj és a vese tehermentes legyen, speciális diéta, testsúlycsökkentés, gyógynövények, és célzott homeopátia hozhatja a legjobb eredményeket tartós gyógyszerszedés nélkül.
KIN: A  magas vérnyomás mögött a konfliktus felvállalásának képtelensége áll. Speciális oldási menetekkel és korrekciós készlettel oldják a blokkokat, valamint optimális étrendet, életmódjavaslatokat is kap a páciens.

Ízületi problémák
HO: A reumatológia, ortopédia és a baleseti sebészet kezeli ezeket a betegségeket, illetve gyógytornászok is foglalkoznak a páciensekkel. Gyulladások vagy időskori kopások okozzák a leggyakoribb gondot, melyeket gyógyszeresen, fizikoterápiával, gyógytornával, legrosszabb esetben műtétekkel, protézisek beültetésével kezelhetnek.
TGY: A testi-lelki okok megkeresése az első lépés, ha kiderült, hogy fertőzés, esetleg autoimmun betegség okozza a gondot, akkor ezt lehet kezelni a természetgyógyászat módszereivel. Nagyon jó eredményeket hoz a személyre szabott diéta, lúgosítás, gyógynövények, antioxidánsok adása. Kiváló eredmények érhetők el masszázsokkal, csontkovácsolással és akupunktúrával.
KIN: Az ízületi gyulladások mögött gyakran generációs mintázatok állnak, speciális oldási menetekkel és korrekciós készlettel oldják az érzékenység mögötti érzelmi blokkokat, felszabadítva az érintett blokkolt energiapályákat, valamint optimális étrendet is javasolnak.

Cukorbetegség
HO: Laborvizsgálat során állapítják meg a cukorbetegséget, majd a vércukorszint mértékétől és a beteg állapotától függően diétás, gyógyszeres vagy inzulinos kezelést indítanak el. Folyamatos kontrollvizsgálatokat igényel az állapot, változás esetén módosítják a kezelést.
TGY: Az anyagcserezavar és a hasnyálmirigy működésének megváltozásának okát kutatják fel, majd étrendi, életvezetési (diéta, mozgás, relaxáció) tanácsokkal, méregtelenítési technikákkal segítik a betegeket. Jó eredmények várhatók a homeopátiától és az akupunktúrától.
KIN: A cukorbetegség kialakulásának fázisait külön is teszteli a metabolikus kineziológia rendszere. Az érzelmi háttérben gyakori a szeretetlenség, szeretethiány megélése, ambivalens szülői kötődés. Speciális oldási menetekkel oldják az érzelmi blokkokat, felszabadítva a blokkolt energiapályákat, és étrendbeli tanácsokat is adnak.

Migrén, fejfájás
HO: Ideggyógyászati vizsgálatok során keresik a probléma gyökerét, CT vagy MR vizsgálattal igyekeznek szervi okokat kizárni, majd gyógyszeres kezeléssel segítenek a fejfájás legyőzésében.
TGY: A hátteret igyekeznek feltárni, mi okozhatja a fejfájásos gondokat, milyen testi-lelki okai vannak (stressz, májbetegségek, toxinok, gócok, mozgásszervi okok, keringési zavarok), majd a természetgyógyászati módszereket hívják segítségül: méregtelenítés, máj- és epetisztítás, gyógynövények, valamint az akupunktúra segíthetnek. Pszichés okok esetén relaxáció, meditációs technikák, jóga lehet a megoldás.
KIN: Az érzelmi háttérben gyakori az önelfogadási  probléma, a ráció és az érzelmek harca, elnyomása. A pszichében belső harc dúl, az elme túlagyalja, a személy túlaggódja az élethelyzeteket. Gyakoriak több felmenőt is érintő generációkon átívelő és azokra kiható blokkok, ezeket oldják fel. Az érzelmi háttéren túl gyakori a nyaki merevség, a háti izmok megrövidülése, melyek nyak- és hátfájdalmakat, mozgástér-beszűkülést okoznak. Fontos lehet kiegészítő terapeuták bevonása, pl. alternatív mozgás- és masszázsterapeuta ajánlása.

Depresszió, szorongás, lelki problémák
HO: Pszichológus és pszichiáter segítségével próbálnak segíteni a lelki gondokon, pszichoterápia, valamint gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre ilyen esetekben.
TGY: A lelki és fizikai okokat, a terheltséget, az esetleges hiányállapotot, és a szervezetben felgyülemlett toxinokat kutatják, a feltárás után a lelki enyhülést a relaxáció, masszázsok, autogén tréning, jóga, légzőgyakorlatok, hipnózis hozhatják el, valamint a gyógynövények hangulatjavító hatását is segítségül hívják.
KIN: Az érzelmi háttérben gyakori az önelfogadási, vagy adott élethelyzet feldolgozási képtelenségére utaló probléma. A tesztelt kineziológia ág speciális oldási meneteivel és korrekciós készletével oldják az érzékenység mögötti érzelmi blokkokat, felszabadítva az érintett blokkolt energiapályákat. Emellett alternatív mozgás- és masszázsterápia is alkalmazható. Súlyosabb esetekben, különösen gyógyszeres kezelésnél fontos a szakorvossal történő folyamatos konzultáció.

Szenvedélybetegségek (alkohol- és drogproblémák, dohányzás)
HO: A szenvedélybetegek a gyógyszeres kezelés mellett a pszichiátria szakterületeként terápiás körök segítségét kérhetik, hogy elhagyhassák függőségüket. Az alkoholisták és droggal élők leszokását bentlakásos elvonókúrákon is segítik.
TGY: A függőség lelki okainak kutatása után méregtelenítéssel csökkenthető a függés mértéke, jó lehet a homeopátia és a biorezonancia is, gyakori a NADA-akupunktúrás detoxikálási módszer alkalmazása is.
KIN:  A háttérben gyakori az önelfogadási, vagy élethelyzet feldolgozási képtelenségére utaló probléma, és a továbblépés nehézsége. A függőség valamilyen pótszer, mely támaszt nyújt a kliensnek. Minden esetben fontos az érzelmi stabilitás és az énkép fejlesztése, a magabiztosság és saját késztetések felett gyakorolt kontroll megélésének segítése, valamint az érzelmi blokkok, energiapályák feloldása.

Influenza, nátha, torokgyulladás – szezonális betegségek
HO: Ezeket a betegségeket akut betegségnek tekintik, és tüneti terápiával, gyógyszerekkel kezelik. Gyakori, hogy a páciensek maguk diagnosztizálják a betegséget, orvoslátogatás helyett a patikában vény nélkül kapható szerekkel kúrálják magukat, és csak akkor fordulnak orvoshoz, ha nem javul az állapotuk. Influenza ellen javasolját a védőoltás beadatását.
TGY: A megelőzés fontosságát hangsúlyozzák, az immunrendszer erősítésével megelőzhetőek ezek a problémák, de ha már kialakultak, akkor homeopátiás készítményekkel és gyógynövényekkel kezelhetőek.
KIN: A mögöttes érzelmi kiegyensúlyozatlanság, stressz feltárása és oldása mellett fontos az energiarendszer kiegyenlítése, adott meridiánpályákon keringő energia áramlásának helyreállítása. Kiegészítő immunerősítő kiegészítő módszerek használata segíthet felgyorsítani a gyógyulást, illetve a további betegségek kialakulását.

Elhízás és táplálkozási zavarok
HO: Az elhízást obezitológusok diétás tanácsokkal, esetlegesen gyógyszerrel kezelik. A táplálkozási zavarokat, mint az anorexia és bulímia, pszichiátrián próbálják kezelni.
TGY: Mindkét betegségtípusnál a pszichés háttér feltárása a legfontosabb, majd a folyamatos pszichés követés. Elhízás esetén jó megoldás a fülakupunktúrás fogyókúra alkalmazása, a kóros fogyással járó táplálkozási zavarok esetén viszont a pszichoterápia, és a homeopátiás gyógyszerek alkamazása segíthet.
KIN: Speciális oldási menettel és korrekciós készlettel oldják az probléma mögött álló érzelmi stresszt – gyakran áll negatív énkép, önértékelési probléma, a nemiség elfogadásának problémái, szégyenérzet, bűntudat a háttérben. Az érzelmi stressz oldása és az energetikai rendszer helyreállítása mellett optimális étrendet is összeállítanak a klienseknek, emellett javasolt az önértékelés javítása, énképfejlesztés és az érzelmi biztonság megerősítése.

Húgyúti fertőzések, felfázások
HO: Az urológus vizeletvizsgálat és –tenyésztés során keresi a fertőzést, majd azt célzott antibiotikumok alkalmazásával igyekszik megszüntetni.
TGY: A fertőzés forrásának felderítése után az immunrendszer hiányállapotának kiküszöbölése és személyre szabott erősítése a megoldás gyógynövényekkel, homeopátiával, akupunktúrával.
KIN: Szakorvosi diagnózis után kezdődik a kezelés az érzelmi traumákat feltárva – a panaszok mögött gyakran áll érzelmi stressz, veszteségtől való félelem, elengedési problémák és partner intolarencia. Speciális oldási menetekkel oldják az érzelmi blokkokat, felszabadítva az energiapályákat.

További hasznos információkért érdemes felkeresni szakértőink honlapját:
Dr. Flórián Sándor: http://www.drfloriansandor.com/
Pozsgai Nikoletta: http://kineziologiakezeles.hu/

***

A cikk megjelent: 100 módszer Egészség számában, 2012 februárjában:

About Pozsgai Nikoletta

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)