Kineziológiai Ágak

Jelentősebb kineziológiai módszerek:

1. Alkalmazott kineziológia

Alapja, hogy az egészség háromszögének három összetevőjének valamely pontján megbomlik a harmónia, torzul a háromszög az egyik komponens irányában.

Az „egészség háromszöge” három fő egységből áll:pozsgainikolettakineziologusea

  1. Strukturális terület: (csont, izomzat, inak tehát a testünk vázrendszere, melyekkel leginkább a manuálterápia foglalkozik, ill. pl. a fogorvoslás)

  2. Emocionális/mentális terület: (lelki hátterünk,melyekkel inkább a pszichológia, Bach virágterápia foglalkozik)

  3. Biokémiai terület: (azaz a szervezet kémiai reakciói változnak meg, térnek ki a még egészséges működésből, az allopatikus és homeopatikus gyógyászat, a táplálkozástudomány területe)

Az Alkalmazott Kineziológia szakterületei megmaradtak alapvetően az orvosi kutatás és alkalmazás keretében, elsősorban manuálterápiás, mozgásszervi és mozgásrendszeri problémák megoldását tűzve ki legfőbb célul.

2. Touch For Health: Gyógyító érintés

Dr. John Thie (a Goodhart csoport tagja, alkalmazott kineziológiával foglalkoztak) úgy ítélte meg, hogy az izomtesztelés módszere olyan lehetőségeket hordoz magában, melyeket nem szabad a laikusok – nem orvosok – elől elzárni. Ezért létrehozta Touch For Health (TfH) – Gyógyító érintés – elnevezésű kineziológia rendszert (1973-ban jelent meg erről szóló könyve).

A TfH-ban 14 fő izom szerepel, minden izomhoz hozzárendelt egy meridiánt, neurolymphatikus reflexzónákat, és neurovasculáris pontokat. Az izmok tesztelésével az egész test energia-állapotát feltérképezhetjük, s a meridiánok, neurolymphatikus reflexzónák, neurovasculáris pontok kezelésével helyreállíthatjuk az energetikai kiegyensúlyozatlanságot.

Ezzel az alternatív gyógyászati módszerrel korrigálni lehet az egyes izmok működését, a test energiaellátását, és így a belső szervek működését is. A TfH ötvözi a hagyományos kínai gyógyászat és a kiropraktika, naturopathia, osteopathia elemeit.

3. One Brain / Three in One Concepts:

Minden bármire való képtelenséget dyslexiának tart, melyek okai a múltban keresendők, amikor egy traumatikus élmények hatására érzelmi „vakfoltot” hoztunk létre. Korregresszió során oldja az érzelmi stresszt, ezzel megoldja a jelenbeli problémát.

A One Brain kidolgozói: Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway. A módszer egyik legfontosabb alapmódszere a viselkedési barométer, melynek segítségével egyszerre három szinten, tudatos-tudatalatti-testi szinten megállapítható a tesztelt személy érzelmi állapota a jelenben és a múltban egyaránt.

A One Brain korregresszióval dolgozik (hipnózis és relaxáció alkalmazása nélkül), mellyel képes felderíteni a jelenbeli problémával összefüggő múltbéli, elsősorban érzelmi jellegű stresszhelyzeteket. Az életünkben átélt fájdalmas élmények, lelki félelemek és szorongások a szervezetben rendszerint energiablokkokat okoznak, melyeket szintén old a korrekciós eszköztár megfelelő eleme. A módszer lényege, hogy korregresszió során oldódik az érzelmi stressz, és így megszűnik a jelenbeli probléma is. További korrekciós lehetőségekkel is kiegészíthető: speciális mozgás-elemekkel, vizualizációs technikákkal, színterápiával, eszencia-terápiákkal stb.

4. Edukineziológia (Edu-K):

Dr. Paul Dennison pedagógus évtizedek során gyermekek tanulási nehézségeivel és képességeik fejlesztésével, majd Dorman és Delcado iskolapszichológusokkal együttműködve továbbfejlesztette a módszerét.

Az Edu-K az ún. keresztirányú mozgásgyakorlatok terápiás használatával elősegíti a test és az agy, a jobb és a bal agyféltekék, továbbá az agy egyéb dimenzióinak összehangolását, a látás és a hallás energetikai kiegyensúlyozását, az agyféltekék és mozgás integrációjának fejlesztését. A gyakorlatok otthon is végezhetők, legfőbb céljuk a mozgásintegráció segítése a két agyfélteke között, mellyel jelentősen növelhető a tanulási hatékonyság, eredményesség és csökkenthető, a legtöbb esetben pedig meg is szüntethető a tanulási zavar, nehézség.

5. Behaviorale (viselkedés) kineziológia:

Dr. John Diamond pszichológus a környezetünkben lévő képek, színek, szimbólumok, hangok hatásaival foglalkozva felismerte mindezek erősítő és gyengítő hatásait és terápiás alkalmazására dolgozota ki módszerét. Könyvei: Tested nem hazudik, Az érzelemek gyógyító ereje

6. Hyperton-X:

Frank Mahony felismerte, hogy egy hipertóniás-feszült izom zavart okoz a központi idegrendszerben, ezzel korlátozottá válik az agy képessége az érzékeléses (olvasott, írott, verbális, érintéses, mozgásos) információk feldolgozására. A HT-X segítségével megszüntetve a hipertóniát az izomban, javul az agy és a test teljesítőképessége az információfeldolgozásban.

7. Biokineziológia:

John Barton által megalapozott módszer, majd tanítványa, Wayne Topping által továbbfejlesztette és a pozitív és negatív érzelmek egyes szervekre gyakorolt hatásait ötvözte a neurolingvisztikus programozás, a Touch for Health és az alkalmazott kineziológia technikáival és kialakította saját, ún. Welleness kineziológiának nevezett rendszerét.

8. Health kineziológia:

Dr. Jimmy Scott dolgozta ki az allergia, táplálkozási problémák, környezeti stressz okozta panaszok kezeléséhez. A terápia lényege, hogy a páciens az individuális étrendi és mozgásgyakorlatokat tartalmazó programot otthon is gyakorolhatja és segítségével sikeres életmód váltást hajthat végre.

A különböző kineziológiai ágak közös jellemzői:

-az izomzatot tesztelik
-az energetikai egyensúly helyreállítása a céljuk
-megköveteli az agyi féltekék integrált működését
-céljuk az elszenvedett stressz és hatásainak oldása
-nem diagnosztizálnak (kivéve az alkalmazott kineziológiát)
-pszichoimmunológiai hatásokat védenek ki

Milyen esetekben javasolt a kineziológia mint módszer?

A kineziológia bizonyítottan eredményes a stressz okozta problémák széles skálájánál:

– pajzsmirigy túlműködés, allergia, asztma

– önértékelési zavarok,

– viselkedészavarok,szorongás, pánikbetegség, depresszió,

– szenvedélybetegségek,

– tanulási problémák,

– dyslexia; beszédzavar,

– krízishelyzetek (pl. válás, haláleset, egzisztenciális problémák, jelentős döntéshelyzetek)

– párkapcsolati nehézségek

– kommunikációs gondok

– meddőség, impotencia, menstruációs problémák

– emésztési gondok, fekélybetegség, étkezési zavarok

– krónikus fájdalom, a mozgásrendszer betegségei

– stresszkezelés stb.

Természetesen a fenti felsorolás csak példaszerűen említi azokat a problémákat, melyekkel a kineziológus foglalkozik. Legalább ugyanekkora jelentőségű a kineziológia prevenciós szerepe, hiszen az egészséget visszanyerni sokkal nehezebb, mint megtartani.

Orvosok, pszichológusok, pedagógusok számára óriási segítséget képes nyújtani a kineziológiai módszerek alkalmazása, mert használatával a hosszú és időigényes anamnézis-felvétel folyamata és időtartama lerövidíthető, s az izmok közvetítette eredmény optimális tesztelés esetén kizárja a szubjektív hiba lehetőségét.

Pozsgai Nikoletta

kineziológus, életmód-tanácsadó és terapeuta természetgyógyász

***

Hasznos irodalom:

Kim Da Silva-Do-Ri Ridl: Kineziológia, Duna Könyvkiadó, 1994

Kim Da Silva-Do-Ri Ridl: Mozgással az energiáért, Grizli Kiadó, 1995

Thie, D.C.: Gyógyító érintés, Polgár Kiadó, 1996.

Hontz, Carol Ann: Végtelen lehetőség, Carol Kft.

Ajánlott képzési intézmény (magam is itt tanultam):

Európa Akadémia, Professzionális Kineziológus Képzés, Dr. Varju Márta igazgató: www.europa-akademia.hu

About the Author

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)