Tizenéves lányok gondjai – 2. rész

Nem könnyű a tinilányok élete. Cikkünk folytatásában további problémákra igyekszünk rávilágítani és próbálunk segíteni a gondok megoldásában.

A barátnőd minden ebédnél rengeteget eszik, majd eltűnik a WC-ben és meghánytatja magát. Ha szólsz neki, hogy aggódsz érte, hárít.

Mit tehetsz? Gyanús, hogy étkezési rendellenességről van szó. Ha valaki hosszú ideig hánytatja magát, súlyos károkat okozhat az egészségének. Mivel ő nem hallgat rád, beszélj egy felnőttel, szülővel, tanárral, iskolapszichológussal, aki tud segíteni.

Úszógumi

Ha a csípőfarmeredre rábukik a hasad, máris elég alapot adtál a csúfolásra. Nem vagy kövér, de az úszógumid az első, amit mindenki észrevesz.

Mit tehetsz? Először is gondolj arra, hogy a mi kultúránkban előnyt élveznek a kórosan soványak. Vannak lányok, akik a magukévá teszik ezt a torz testképet. Más a helyzet, ha valóban túlsúlyos vagy, ebben az esetben az orvos ajánlhat egy neked való diétát. A laza öltözék, a jobban álló farmer és a csinos felső eltéríti a figyelmet a derekadról.

Nagyivó a barátom

Valahányszor elmentek valahova, a barátod berúg, és ostobán viselkedik. Előfordul, hogy részegen ül a kocsiba. Te félsz, hogy kárt tesz magában vagy benned, de attól is tartasz, hogy ha szólsz neki, otthagy.

Mit tehetsz? Lehet, hogy a barátodnak alkoholproblémája van. Segíts neki, beszélj egy pszichológussal. Semmiképpen se hagyd, hogy ha ivott, a volán mögé üljön. Ha mégis megteszi, hívd a rendőrséget, és keress másik autót, amivel hazamehetsz.

Ha nincs fiúd

Nemsokára buli lesz, és még senki sem szólt neked, hogy menj vele. Ráadásul az összes barátnődnek van partnere.

Mit tehetsz? Miért te várj arra, hogy egy fiú elhívjon? Hívd el te őt! Szólhatsz egy jó barátodnak is, és egyedül illetve baráti társasággal is mehetsz, nem ezen múlik, hogy jól érzed-e magad.

Ha nem te vagy a legdivatosabb

Az összes barátnőd a legújabb divat szerint öltözik, te pedig olcsó konfekcióruhákban jársz, és arra vágysz, hogy te is olyan gazdag legyél, mint mások.

Mit tehetsz? Kreativitással, ötletekkel egyéniség lehetsz. Használd ki a szezonvégi kiárusításokat és a mindenütt megtalálható turkálókat.

Ha te vagy a harmadik

A barátnőd egy helyes fiúval jár. Egyik nap egyedül maradtok a fiúval, és egyszer csak vad csókolózásba kezdtek. Meg kell mondani a barátnődnek?

Mit tehetsz? Természetes, hogy valaki vonzalmat érez a barátnője fiúja iránt, különösen, ha gyakran jártok el hármasban. Elszeretni valaki másnak a fiúját azonban nem helyénvaló, különösen, ha még mindig barátnők akartok maradni. Légy hozzá őszinte, és ígérd meg, hogy többet nem fog előfordulni.

Nyilvánosságra került sms

Szexi sms-t küldtél a barátodnak, ő pedig megmutatta az összes ismerősének, és most az egész iskola rólad beszél.

Mit tehetsz? Lehet, hogy a fiúd előtt jópofa dolognak tűnik a szexi sms-ek küldözgetése, de soha senkinek ne küldj olyasmit, amit nem osztanál meg bárkivel. Ha emiatt hosszú ideig zaklatnak, szólj a szüledinek.

Ha nagy a szülői nyomás

A szüleid elvárják, hogy csupa ötösöd legyen, járj edzésre, tanulj hangszeres zenét, nyelveket, és még diákmunkát is vállalj.

Mit tehetsz? Szólj a szüleidnek, hogy egy kis pihenésre, lazításra lenne szükséged, mert túlvállaltad magad. Jógázz, meditálj, vagy csak relaxálj a szobádban.

A szuper nővér

A szüleid szerint a nővéred szép, okos, sportos, mindenki őt imádja. Te akár a fejedre is állhatsz, nem törődnek veled.

Mit tehetsz? Lehet, hogy a szüleidnek fogalmuk sincs arról, hogy a nővéreddel másképp bánnak, mint veled. Mondd meg nekik őszintén, hogy eleged van abból, hogy az ő árnyékában élj. Ha nem értik, kérj tanácsot egy másik felnőttől, rokontól.

Bolti lopás

Ha elmentek vásárolni, a legjobb barátnőd mindig elemel valamit, egy pólót, CD-ket, nyakláncot, és azt mondja, senki sem veszi észre.

Mit tehetsz? Lehet, hogy a barátnőd élvezi a kockázatot, de ha elkapják, akár le is tartóztathatják. Még te is bajba kerülhetsz, ha együtt vagytok. Mondd meg neki, hogy szerinted nem helyes dolog lopni. Ha nem hagyja abba, keress másik barátnőt.

Segítség, lapos vagyok

Az összes barátnődnek gömbölyödik már a melle, csak te vagy olyan, akár a deszka. Még a fiúk is csúfolnak, hogy inkább hasonlítasz hozzájuk, mint a lányokra.

Mit tehetsz? Minden lány más ütemben fejlődik, van, aki korábban, van, akinek csak később sikerül kitöltenie a melltartóját. Szeresd magadban azt, ami szerethető. Ha aggódsz, hogy nem fejlődsz rendesen, oszd meg félelmeidet az édesanyáddal vagy az orvossal.

Nem hagynak vezetni!

Már megvan a jogosítványod, de a szüleid nem engednek vezetni. Korán kell otthon lenned, és sok mindent tiltanak, attól félsz, hogy soha nem engednek a volán mögé.

Mit tehetsz? A szüleid a te biztonságod érdekében szigorúak. Igen sok a tizenévesek által okozott halálos baleset. Tartsd be a szüleid szabályait, előtted az élet, vezethetsz még sokat.

***

Forrás: www.informed.hu

Sándor, K.

2011-05-26 10:53:45

Önszabotázs: A céljaid megvalósulásának legnagyobb gátja!>>>

Mit tehetünk, hogy álmaink életét élhessük, mi Nők?>>>

Teszteld magad itt és most: Te milyen mértékben szabotálod magad?>>>

A kineziológia mint lehetőség: Vess véget az önszabotázsnak és légy önmagad szövetségese!>>>

A Női Önszabotázs Okainak összefoglalása – ideje meglátni a teljes képet! (22 perces videóösszegzés + 30 perces előadás felvétel diákkal ingyen!)>>>

Teszteld magad itt és most: Te milyen mértékben szabotálod magad?>>>

Mi Nők, miért nem éljük álmaink életét? kutatásösszegzés 5. rész>>>

Mi Nők, miért nem éljük álmaink életét? 4. rész>>>

Mi NŐK, miért nem éljük vágyaink életét? 3.része, a 3. legfőbb ok az önszabotálásra a nők körében>>>

Mi nők, miért nem éljük azt az életet, amit szeretnénk? (kutatás összegzés 2.rész)>>>

Vajon, mi nők, miért nem éljük álmaink életét? (A Női Önmegvalósítás Kincsestár 2 éves kutatásának összegzése 1.rész)>>>

About Pozsgai Nikoletta

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)