A stressz a meddőség egyik oka

A stressz a meddőség egyik oka

A túl sok stressz a kutatási eredmények szerint megakadályozza vagy legalábbis csökkenti a terhesség esélyét. Egy, a Human folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nyálból kimutatható magasabb  alfa-amiláz értékekkel bíró nők kétszeres gyakorisággal maradnak gyermektelenek, mint azok, akiknél ez az érték alacsonyabb.

A nyál alfa-amiláz termelését a szimpatikus idegrendszer szabályozza, a stressz pedig emeli az értékeit. Az enzim kimutatása kémiailag egyszerű, ami oda vezetett, hogy a tanulmányokban az amiláz nyáltesztet gyakran a stressz markereként alkalmazzák.

Courtney Denning kutatásában résztvevő asszonyok mindegyike vágyott gyermekre, mégis 373 nő közül csak 54-nek sikerült teherbe esnie egy éves meddőség után. Denning következtetése szerint az ok a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása lehetett, ugyanis a nyálpróbák szerint, melyeket a nők a kezdeti kivizsgálásnál és a menstruációk első napján leadtak, a legmagasabb amiláz értéket felmutatók (felső harmad) fele olyan gyakorisággal estek teherbe, mint a legalacsonyabb értékkel bírók (alsó harmad).

A kortizon értékekkel nem találtak összefüggést. Johnson Lynch már korábban ugyanezen eredményre jutott egy angol nők csoportján végzett tanulmányában (Fertility and Sterility 2011; 95: 2184–2189). Ott is párhuzam volt látható az amiláz-, de nem a kortizon értékek részéről, a női termékenységgel.

Lynch hangsúlyozza, hogy a stressz bár nem az egyetlen, de jelentős oka lehet a gyermek utáni beteljesületlen, vágynak. Azt tanácsolja a leendő anyáknak, hogy próbálkozzanak a jógával, a meditációval és más lazító technikákkal. A teherbeesés miatti görcsös erőlködéssel viszont az ellenkező hatás érhető el.

terhesség, várandósság

Gyermekáldás: a kineziológia segíthet

Mint az érzelmi stresszoldás kiváló eszköze a kineziológiai módszerek kiválóan oldják a stresszt, mely a megfoganás elmaradása kapcsán keletkezik oly gyakran a nőkben. A stresszt jelent a kineziológia értelmezése szerint minden, ami valamely célod elérésben gátat jelent számodra; így minden képtelenség, sikertelenség érzet is. A nekem nem sikerül kudarcélménye a be nem következett megtermékenyülés kapcsán hónapról hónapra, minden “nem-vágyott újabb vérzés” megérkeztével erősödik bennünk. Kihat a személyes közérzet mellett természetesen a párkapcsolatra is, így párkapcsolati stressz, közösen megélt stressz lesz belőle. 

A kineziológiai okfeltáró munkában az izomtesztelés segítségével fogódzókat, s gyakran megoldásokat találhatsz az alábbi gyermekáldáshoz-várandóssághoz, pszichés és/vagy funkcionális meddőség kérdéseiben:

  • Miért nem fogansz meg?
  • Milyen érzelmek állnak a háttérben, és ezek milyen érzelmi stresszt jelentenek számodra a várandósság, sok esetben a szülés kapcsán?
  • Milyen párkapcsolati játszmák, kapcsolati drámák állnak közétek és akadályozzák/nehezítik a megfoganást?
  • Milyen generációs – átörökített – háttér okok játszanak szerepet abban, hogy nehezebben fogansz meg?

Az okfeltárás megértést és rálátást hoz, majd pedig megkezdődik a stressz-oldó munka, praxisom szerint 4 idősíkon:

  • jelenben
  • fogantatástól a közelmúltig
  • generációs múltban
  • dimenziómintában/kollektív tudattalan mintáiban

A stressz-oldó munkát érzelmi és mentális megerősítő technikák egészítik ki, melyek két konzultáció közötti időben is segítenek fenntartani, megerősíteni az oldás eredményeit.

várandósság

Mivel a pszichés/funkcionális meddőség, nehezebb megfoganás háttere komplex feltáró munkát és oldó munkát igényel több alkalomra érdemes számítani. Tesztelt esetben családállítás módszere is bevonandó – melyet egyéni állítás alkalmával és csoportosan is kérhetsz. Gyakori, hogy párok együtt keresnek meg, és tapasztalatom szerint a legjobb eredményeket akkor lehet elérni, ha a közös célért mindkét fél hajlandó tenni.

Azonban a kineziológia kezelések/ kineziológia tanácsadások folyamata olyan önismereti, önmegértési folyamatot hoz magával a közös munka, melyet személyiségfejlődésünk, és összességében jobb közérzetünk, életminőségünk javulása és optimális esetben gyermekáldás igazol vissza.

>>>Ha szeretnél bejelentkezni írj az npozsgai kukac kineziologiakezeles.hu címemre, vagy töltsd ki itt az oldal bal sávjában található űrlapot!

***

A cikket írta: Pozsgai Nikoletta, kineziológus, TEK oktató

A cikkben említett tanulmány tudományos háttere:

Courtney Denning-Johnson Lynch (Wexner Medical Center, Columbus, Ohio, USA) a teszteket a Termékenység és a Környezet hosszútávú vizsgálata (Longitudinal Investigation of Fertility and the Environ¬ment, LIFE) című tanulmányban résztvevő nőkön végezte, melyben a környezetnek és az életmódnak a termékenységre gyakorolt hatásait kutatta.

Felhasznált forrás: Stress ein Grund für unerfüllten Kinderwunsch című cikk alapján Sarkady L. informed.hu

About Pozsgai Nikoletta

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)