Az étkezési idők befolyásolják a gyerekek egészségi állapotát

Az étkezési idők befolyásoló hatása

Az az idő, melyet a családok az egyes étkezésekkel eltöltenek, befolyásolják a gyerekek egészségét és életminőségét. Azokban a családokban, melyek rendszeresen együtt étkeznek, a gyerekek ritkábban szenvednek evési zavarokban, kevésbé lesznek elhízottak.

Az aktuális tanulmány a rendszerezett étkezési szokásoknak az asztma bronchialéra gyakorolt hatásaival foglalkozik. Eközben a kutatók összefüggést fedeztek fel a családok étkezési szokásai és a gyerekeik egészsége között. Barbara Fiese és munkatársai (University of Illinois, Urbana-Champaign) a Child Development folyóiratban  közölték eredményeiket erről a kérdésről.

Az idült asztmában szenvedő gyerekeknek rendszeresen kell szedniük gyógyszereket, és bizonyos allergéneket kerülni. A kutatók videofelvételek segítségével figyeltek meg 200 olyan családot étkezéseik alatt, melyeknek 5 – 12 éves, asztmás gyerekeik voltak.

Noha az étkezések átlagban csak 18 percig tartottak, a tanulmány szerint az étkezés alatt a családon belüli szociális kölcsönhatások minősége egyenesen függött össze a gyermekek egészségével, beleértve tüdőteljesítményüket, asztmás tüneteiket és életminőségüket.

A légzésfunkciós vizsgálatok alapján a kutatók osztályozták a gyerekeket mindenkori asztmabetegségük súlyossági foka szerint. A közös étkezések hossza határozott összefüggésben volt a családon belüli kommunikációval, és mennél többet beszélhettek a kicsik a napi eseményekről, annál enyhébbek voltak az asztmás tüneteik.

Azoknál a családoknál, melyekben a gyerekek beszélgető partnere kevésbé művelt volt, vagy a gyerekek egyszülős családban nőttek fel, és az evés alatt gyakrabban történtek zavaró momentumok, úgymint tévénézés, telefonálás, rendszerint kevesebb idő jutott arra, hogy a napi eseményekről beszélhessenek.  Ezek az élethelyzetek szervezetlen evési időkhöz vezettek, amelyek együtt jártak a gyerekek rosszabb egészségügyi állapotával.

„A fiatal, iskolaköteles gyerekeket nevelő családoknál az étkezési időknek szabályos eseményeket kell jelenteni”, jegyzi meg Fiese. Szükséges, hogy a családi életet ezekhez az időpontokhoz alakítsuk a gyerekek egészségének és életminőségének javítása érdekében.

Kiegészítésem:

A rendszeres étkezés, az elfogyasztott étkek minősége és természetesen az e közben együtt töltött idő minősége egymást erősítő módon fokozza gyermekünk testi-lelki egészségét. A közösen eltöltött idő építően hat a családon belüli kommunikációra, az összetartó erőre és jó hatást gyakorol a gyermek szociális képességeinek fejlődésére is. Érdemes rászánni az időt!

***

A cikk forrása: Sarkady, L. Informed.hu / 2011-02-24

Essenszeiten beeinflussen Gesundheitszustand von Kindern

About Pozsgai Nikoletta

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)