Testvérviszály – mit tehetünk?

Kis és nagy testvérek harmonikus viszonya

Ha kisebb testvér érkezik a családba, az eddig egyeduralkodó gyerek egész kis világa összeomolhat. Eddig ő volt a középpontban, mostantól osztoznia kell valakivel. Ezt nem minden gyerek éli meg jól. Mit tehetünk az egyébként természetes és elkerülhetetlen féltékenység, testvérviszály elkerülésére?

Időben készítsük fel a kistestvér érkezésére

Mutassunk a gyereknek más kisbabákat, beszéljünk arról, hogy nemsokára neki is lesz kistestvére, hogy örömmel várja a kicsit.

Kapjon a nagyobb gyerek ajándékot

Ha hazavisszük az újszülöttet a kórházból, jó, ha a nagy kap valami érdekes ajándékot, mert ezzel elvonhatjuk a figyelmét arról, hogy mindenki a kicsivel foglalkozik.

Sose mondjuk neki, hogy a kicsi miatt esik el ő valamitől

Nem jó azt mondani a nagyobbnak, hogy például azért nem mehet a játszótérre, mert a kicsinek aludnia kell, ezzel csak a féltékenységét szítjuk. Tereljük el a figyelmét, a páréves gyerek hamar felejt.

Töltsünk lehetőleg minél több időt kettesben a nagyobb testvérrel

Ez megnyugtatja, fontosnak érzi magát, ha az anya vagy valamelyik nagyszülő csak vele foglalkozik.

További jó tanácsok

  • Ne hagyjuk egyedül a kicsivel, még ha nem akarja is bántani, előfordulhat baleset.
  • Ne bízzuk rá a kisebbet, ő még nem elég érett a felelősségvállalásra.
  • Ha féltékenységében kezet emel az anyjára vagy az apjára, ne nevessünk, még akkor sem, ha „olyan aranyos”. Meg kell tanulnia, hogy senkit sem szabad megütni, így a kisebb testvérét sem fogja.

Ha a testvérek veszekszenek

  • Tegyük világossá, hogy a lökdösődéssel, verekedéssel szemben záró toleranciát alkalmazunk, még akkor is, ha a kisebbik kezdi.
  • Ne vállaljuk fel a döntőbíró szerepét, hacsak nem durvul el túlságosan a vita, bízzuk rájuk, hogy megoldják.
  • Ha nem tudnak szépen együtt játszani, tiltsuk meg magát a játékot, amíg el nem simul a vita.

Parenting.com

Dobos, L.

2009-04-23 11:28:44 www.informed.hu

About Pozsgai Nikoletta

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)