Tápláló ételek várandósoknak

Ha az nem igaz is, hogy a kismamának kettő helyett kell ennie, tápanyagban gazdag ételekre mindenképpen szüksége van, a második trimesztertől kezdve mintegy napi 300 többletkalóriára.

Az alábbiakban néhány olyan élelmiszert sorolunk fel, amelyek változatossá tehetik a kismama étrendjét, és nélkülözhetetlenek a születendő gyermek számára is.

Hüvelyesek

A borsóban, lencsében, fekete babban és a szójababban sok a rost, a fehérje, a vas, a folát, a kalcium és a cink.
Elkészíthető csiliként, levesnek, főzeléknek, salátának és tésztafélékkel.

Borjúhús

A sovány borjúhús bőven tartalmaz fehérjét, B6 és B12 vitamint, niacint, cinket és vasat, ráadásul a legjobban felszívódó alakjukban. A borjúhús gazdag továbbá az agy fejlődéséhez szükséges kolinban.
Fogyaszthatjuk mártásokkal, burgerként, sütve, párolva.

Bogyófélék

Sok szénhidrátot, C-vitamint, káliumot, folátot, rostot tartalmaznak, és kiváló forrásai a sejtkárosodás ellen védő fito-tápanyagoknak.
Zabkásához, krémekhez, pudingokhoz, palacsintához, valamint salátákhoz adjuk a friss bogyókat.

Brokkoli

Folátokat, rostokat, kalciumot, luteint, zeaxanthint és karotenoidokat, valamint a folyadékháztartás és a vérnyomás egyensúlyban tarásához szükséges káliumot tartalmaz.
Finom tésztafélékkel, párolva olívaolajjal, levesnek, salátának, vagy akár sütve is.

Sajt

A sajtban koncentrált formában van jelen a mama és a baba csontjait védő kalcium, foszfor és magnézium, valamint gazdag B12-vitaminban és fehérjékben.
Szendvicsként teljes kiőrlésű kenyéren, reszelve levesek sűrítésére, salátákhoz és omlettekhez.

Tojás

A legjobb fehérjeforrás, mert tartalmazza az összes fontos aminosavat, amire a várandós nőnek és a magzatnak szüksége van, ezen kívül egy tucat vitamint és ásványi anyagot.
Omletteket készíthetünk belőle, fogyaszthatjuk salátában, palacsintában, főve vagy rántottának.

Tej

A tej kiváló kalcium- foszfor és D-vitaminforrás, tartalmaz még fehérjét, A és B-vitaminokat. Ihatjuk önmagában vagy ízesítve, desszertek alapanyagaként, valamint müzlikhez.

Narancslé

Hozzáadott kalciummal és D-vitaminnal éppen annyi tápanyagot tartalmaz, mint a tej, ráadásul bőségesen van benne C-vitamin, kálium és folátok.
Fogyasztható italként, de csinálhatunk belőle fagylaltot vagy jégkását is.

Sertés szűzérme

Éppen olyan sovány, mint a csirkemell, sok B-vitamint, cinket, vasat és kolint tartalmaz. Fogyasszuk grillezve, párolva vagy főve.

Lazac

Sok benne a fehérje, B-vitamin és az agy fejlődéséhez szükséges omega-3 zsírsavak.
Grillezve, sütve ajánljuk, a konzerv pedig salátákhoz, szendvicsekhez való.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A legjobb a folsavval és más B-vitaminokkal, vassal és cinkkel dúsított fajta, amely a fentieken kívül rostokat és nyomelemeket is tartalmaz.
Együnk zabkását reggelire, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret szendvicsnek, ebédre barna rizst vagy vadrizst.

Joghurt

A legjobb a zsírszegény vagy zsírmentes fajta, kiváló forrása a fehérjéknek, B-vitaminoknak és a cinknek. A joghurtban több a kalcium, mint a tejben.
Keverhetjük lekvárral, mézzel, friss vagy aszalt gyümölccsel, müzlivel. Sült krumpli tetejére nagyon finom.

WebMD

Sándor, K.

2011-02-24 15:39:18

About Pozsgai Nikoletta

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)