Mitől működik a kineziologiai izomteszt?

Gyakran előfordul a kineziológiai izomteszteléssel kapcsolatban – valószínűleg a média és egyes terapeutáknak köszönhetően, hogy túlmisztifikálják. Voltaképpen pedig egy nagyon alapvető a test működését figyelembe vevő és végtelenül egyszerű technikáról van szó.

Konkrét és tényszerű tudományos kísérletek és eredmények igazolják vissza a módszer hatékonyságát mind a kineziológia, mind az alapját képező izomtesztnek. Igyekszem nagyon tömören, közérthetően , ahol lehet a szakzsargont elkerülve elmagyarázni mi történik…

Miért lehet az izmokon keresztül visszajelzést  szerezni arról, hogy milyen folyamatok játszódnak le a tudatalattiban, illetve a személyiség egészében?

A személyiséget érő stresszhatásra a test egésze az ún. “üss vagy fuss” reakcióval válaszol. Ösztönösen ki akarunk kerülni az adott, számunkra kellemetlen helyzetből és ezt két módon tehetjük meg:

1. visszavágunk – akár fizikailag, akár verbálisan

2. kihátrálunk – elmenekülünk a helyzetből.

A visszavágás nem mindig elfogadott reakció a társadalomban, ezért még ha vissza is szeretnénk ütni ezt nem tesszük meg, helyette elfojtjuk  a sérelmünket. A menekülés/kihátrálás pedig az esetek többségében egyáltalán nem oldja meg a konfliktushelyzetet. Így az életünkben gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a stressz felszaporodik bennünk és azt más úton kell levezessük.

A kineziológia a személyiséget ért erőteljes ingerből fakadó stressz-reakciót vizsgálja a kezelés első szakaszában az izomtesztelés segítségével.

Mit jelent ez a gyakorlati szempontból?

Egészséges stressz-reakció révén az agy olyan parancsot ad az izmoknak, melynek következtében azok összehúzódnak (aktivizálódnak, készek a cselekvésre). Az egészséges stressz-reakció feltételezi, hogy az adott ingerrel kapcsolatban nincs blokk. Blokk akkor jön létre, amikor egy egészséges stressz reakció nem tudott levezetődni és az inger olyannyira stresszképző volt, hogy szabályosan leblokkolta a reakciódat. Azaz valami olyan ért, amivel kapcsolatban nem voltál képes mit kezdeni, függetlenül attól!!!, hogy az akkor a tudatos szinten vagy éppen tudat alatt élted meg.

A blokkolt izomválasz, értsd a gyenge, elernyedt izom – jelenti azt a kineziológus szóhasználatában, hogy az adott ingerrel kapcsolatban nincs egészséges válasz-reakció, nem képes a személyiség azzal az ingerrel kapcsolatban megvédeni magát. Ennek az érzékelésére a kineziológus egyrészt ki van képezve, másrészt maga a mindennapi praxis nyomán egyszerűen a kezében van.

Rám például jellemző, hogy tesztelés közben a fülemet fordítom a kliens felé és mintha befelé figyelnék, érzékelem a kliensem izomválaszait.

Kezelés közben ez így néz ki:

A kérdés megfogalmazása után – hangosan vagy magamban! mindkettő működik – tesztelem az adott izmot. Azaz például az előrenyújtott karját lefelé, a test irányába nyomom. A nyomás enyhe, mégis határozott – hiszen azt kell megnézzem, hogy a megnevezett ingerrel kapcsolatban a kliensem hogyan reagál. Ha tart az izom, tehát nem tudom lenyomni, akkor ún. egészséges reakcióról van szó, minden rendben van, az inger nem okoz stresszt az illetőben.

Ha az izom nem tud tartani, akkor ezt azt jelzi számomra, hogy az adott inger stressz-tényező a kliensem számára. Az izma, akaratlanul!, egyszerűen elernyed, nem képes tartani.

Szkander helyett…

Volt már jópár kliensem, különsen férfiak, akik erőpárbajnak, szkandernek tekintik a tesztelést, de miután elmagyarázom a lényeget és megmutatom, hogy az karjának megtartásához nem kell befeszüjön az egész teste, akkor pár perc gyakorlás után mindenkinek megy. A kezelés elején, az ún. előtesztelés erre is szolgál, hiszen alkalmunk van megismerni egymás érintését, én rá tudok hangolódni a kliensem izomválaszaira.

Persze, ha teljes erődből nekifeszülsz ellen fogsz tudni tartani és sokszor pont ezért tesszük fel a kérdéseket magunkban, vagy motyogva..hogy tudatosan ne tudd befolyásolni a teszt eredményét.

Sok kineziológus pedig már megszokta, hogy önmagában tesztel – egyrészt mert sokkal gyorsabb, másrészt mert nem tudod befolyásolni még véletlenül sem az izomválaszt.

A magam részéről az első alkalmakkor mindig mindent “kihangosítok”, elmagyarázom mit miért csinálok, mit fogsz érzeni stb. A bizalom kialakulása után és a kölcsönös, hatékony együttműködés után, sokszor már a kliensek mondják, hogy teszteljem gyorsan és menjünk az oldás folyamatába. Ők már tudják, hogy a tesztelés az stressz reakció okának nyomozati szakasza és ez a teljes kezelésnek bár alapvető és lényeges eleme, a munka java olyankor még hátra van!

Ha kezelés közben kérdésed van, nem érted mi történik veled és főleg miért, akkor kérdezni kell! Van úgy, hogy a legjobb és legtisztább hozzáállás mellett, az oldás menetében valamit nem nevezünk a nevén, például azért mert már természetesnek véljük. Minden kineziológusnak oda kell figyelnie arra, hogy folyamatosan és fokozatosan elmondjon minden lényeges elemet a kezelésről, –  amennyiben a kliens igényli teszem hozzá…. mert van úgy, hogy a kliens olyan problémával jön – pl. egy gyerekkori erőszak, amikor egyáltalán nem kívánja hallani a kérdéseket, az események részleteit. A kineziológia módszere viszont ilyen esetben is működik. Van úgy, hogy a kliens személyiségileg megszokta, hogy én úgy hívom “odaadja a testét” és elvárja hogy meggyógyulva kapja azt vissza. Ez veszélyes,  mert a kineziológia számtalan ajándéka ellenére sem varázsütésszerűen működő csodaszer!

A gyógyulás folyamata a kliensé.

A kineziolgia lényege, hogy a blokkok oldásával és a testi-energetikai-lelki és szellemi egyensúlyi állapotot visszaállítja,  de úgy , hogy szervezet saját öngyógyító mechanizmusait indítja ehhez be!

A gyógyulásért mindenkinek magának kell a felelősséget vállalnia, a kienziológus azért vállal felelősséget, hogy mindent elkövet azért, hogy a kliense meggyógyulhasson, beleértve a maximális tájékoztatás felkínálását, a maximális szakmai hozzáértését, az empátiáját, az idejét és odafigyelését. Tehát nem csodaszer, de nagyszerű lehetőség a gyógyulásra, ha meg akarsz gyógyulni, ha az életedet jobbá és sikeresebbé szeretnéd tenni!

További kérdések esetén várom a hozzászólásokat a bejegyzés után, vagy e-mailben az npozsgai@feny-forras.hu címre!

About Pozsgai Nikoletta

Hivatásom az emberek segítése minden lehetséges módon és eszközzel. Mindehhez tanári, természetgyógyászati végzettségeim (életmód tanácsadás-és terápia, kineziológia), tréneri és tanácsadói tapasztalatom adja az alapot, derűs és optimista személyiségem a megtartó erőt, az empátia és szeretet a kommunikációs csatornát:)